
PERLIS (Hidayatullah.or.id) — Wakil Ketua Pimpinan Majelis Syura Hidayatullah, Dr. Nashirul Haq, Lc., MA., menghadiri Persidangan Majelis Ilmuwan Nusantara (MIN) ke-4 yang berlangsung di Negeri Perlis, Malaysia, pada 14–15 Oktober 2026.
Persidangan yang diselenggarakan oleh Majelis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) bersama Jabatan Mufti Negeri Perlis tersebut diikuti ulama, ilmuwan, dan akademisi dari Malaysia, Indonesia, Singapura, Thailand, Vietnam, serta Kamboja.
Forum yang dipimpin Mufti Negeri Perlis, Sahibus Samahah Dato’ Arif Perkasa Prof. Dr. Mohammad Asri Zainul Abidin (MAZA), mengangkat tema “Keluasan Fiqah dalam Menangani Cabaran Semasa”.
Pembahasan mencakup pengembangan metodologi fikih, konsep Maqasid Syariah, relevansi khazanah ulama klasik, serta penerapan hukum Islam sesuai dengan kondisi masyarakat, khususnya di kawasan Nusantara.
Persidangan dibuka secara resmi pada 14 Oktober 2026 oleh Raja Muda Negeri Perlis, Duli Yang Teramat Mulia Tuanku Syed Faizuddin Putera Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, di Dewan Banquet, Pusat Pentadbiran Kerajaan Negeri Perlis.






